De MOZ concert collectie

Van Mozart tot Metallica - een kijk in de rijke aanbod van concerten op de publieke omroepen

Photo by Danny Howe on Unsplash

Van Mozart tot Metallica, van Pinkpop tot The Big Sing. De MOZ (Muziekopnamen Zendgemachtigden) collectie bevat opnames van concerten bedoeld voor uitzending door Nederlandse publieke omroepen op TV en Radio. Deze collectie is beschikbaar gemaakt als Linked Data, met ondersteuning vanuit de Polifonia en Podiumkunst.net projecten

De concerten

Aantal concerten in de MOZ collectie

De vroegste opnames stammen van vroeg in de 20e eeuw, en nieuwe concerten worden steeds uitgezonden. Let op: het concert in 1900 is een artefact van onduidelijkheid in de metadata - deze concert heeft geen precies datum maar is van ergens in de 20e eeuw.

Aantal concerten per jaar

De concerten zijn heel divers, en veel verschillende genres van muziek zijn vertegenwoordigd.

Distributie van concerten over muziekgenres

Een interessante vraag is, waar gebeuren de opnames? Worden die verspreid over het hele land, of gebeuren ze vooral in de Randstad? Helaas valt deze vraag niet te beantwoorden met de data in zijn huidige vorm. Als we kijken naar de top tien locaties, dan zien we dat dezelfde locaties meerdere keren terugkomen, alleen met een iets andere spelling of schrijfwijze. Om echt iets te kunnen zeggen over de geografische distributie van concerten, zouden deze data eerst opgeschoond moeten worden.

Distributie van concerten over opnamelocaties

Concerten zijn vaak verbonden aan bepaalde evenementen. Sommige terugkerende evenementen vallen minder op, omdat de evenement elk jaar een nieuwe naam heeft, bijv. 'Pinkpop 2022'

Evenementen waar concerten aan zijn verbonden

De artiesten

Voor de meerderheid van de concerten hebben we informatie over de betrokkene artiesten. Let op, een artiest kan een individu zijn, of een groep, zoals een orkest.

Percentage van de concerten met artiesteninformatie

Het gaat hier om een hoog aantal artiesten in totaal.

Artiesten kunnen betrokken worden in verschillende rollen. Als uitvoerenden of maker, of misschien worden ze genoemd, of hebben ze op een andere wijze een bijdrage geleverd.

Distributie van artiesten over rollen

De top tien makers zijn allemaal bekende internationale componisten. Hover over de grafiek om meer te ontdekken over hen.

De top tien makers, op basis van aantal concerten

De top tien uitvoerenden zijn een mix van orkesten, chors en dirigenten. Hover over de grafiek om meer te ontdekken over hen.

De top tien uitvoerenden, op basis van aantal concerten

Van Mozart tot Metallica

De meest vaak voorkomende maker in de metadata is Mozart. Maar welke andere makers en uitvoerenden zijn geassocieerd met concerten met de muziek van Mozart? Dit netwerk toont zijn top tien connecties, en voor iedere connectie op de beurt hun top tien connecties. Hover over de punten om de namen te zien

Netwerk van de top tien connecties van Wolfgang Amadeus Mozart, met ieder hun top tien connecties

We kunnen een hele andere blik krijgen op de MOZ collectie als we kijken naar de connecties van Metallica. Het netwerk is veel kleiner, en bevat total andere soorten artiesten.

Netwerk van de top connecties van Metallica, met ieder hun top connecties

De organisaties

De concerten worden gemaakt bij diverse productiebedrijven, die vaak ook omroepen zijn. Hover over de grafiek om meer te ontdekken over hen.

De top tien productiebedrijven, op basis van aantal concerten

De concerten worden uitgezonden in de zendtijd van de publieke omroepen. Hover over de grafiek om meer te ontdekken over hen.

De top tien omroepen, op basis van aantal concerten

Links met andere collecties

De personen in de MOZ collectie zijn deels gelinkt aan andere collecties. Bijvoorbeeld, Mozart wordt aangeduid in de collectie met zijn identifier in de GTAA thesaurus. Maar dit is ook gelinkt aan zijn identifier in de Discogs collectie , en aan zijn Wikidata pagina. Zo wordt de MOZ collectie rijker.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid beheert ook de Muziekweb collectie van albums. Sommige van de top tien makers en uitvoerenden in de MOZ collectie hebben ook albums in Muziekweb, zoals we zien als we in Muziekweb op hun namen gaan zoeken. Deze links moeten nog automatisch worden gelegd, dan komen de twee werelden van uitgezonden en uitgegeven muziek dichter bij elkaar.

Het aantal muziek albums in Muziekweb voor de top tien makers in MOZ

Het aantal muziek albums in Muziekweb voor de top tien uitvoerenden in MOZ

De collectie vinden De MOZ collectie is geregistreerd in de NDE en Clariah data registries. Hij kan bekeken worden in de Media Suite (metadata beschikbaar voor iedereen, gebruikers met een Media Suite gebruikersnaam kunnen ook bepaalde concerten afspelen), en als Linked Data op de Beeld & Geluid linked data endpoint.

Laatste wijziging: May 25, 2023